levné notebooky na dosah ruky

Recenze: Lenovo IdeaPad U150 - v nevšedním stylu

21.03.2010 10:48

 

S novým laptopem s označením IdeaPad U150 Lenovo opouští „intelektuální“ a technicky velmi zdařilou, nicméně designově zastaralou a nezajímavou řadu ThinkPad, a pouští se do vod stylových ultrapřenosných notebooků. Vzhledově velmi vydařená věcička, která neváží ani 1,5 kilogramu, a jejíž výkon se v porovnání s konkurencí pohybuje velice blízko průměru, vás jistě zaujme na první pohled.

Model U150 je dodáván buďto v černém, nebo červeném barevném provedení, přičemž každé z nich  se odlišuje specifickými prvky, a to zejména po technické stránce. Zaujala nás povrchová úprava stroje, která připomíná síť navzájem propletených pavučin. Samotný výrobce tento design nazývá „Sky Star“. Stříbrný nápis „Lenovo“ v jednom z rohů dává každému na vědomí, pro jakou značku se majitel laptopu rozhodl.

Jestliže ještě chvíli zůstaneme u vnějšího vzhledu, zaregistrujeme ihned po otevření netypickou horní část klávesnice, která je (na rozdíl od matně stříbrné, „pavučinovité“ většiny) vyvedena v lesklém černém plastu, jenž pasuje k okraji displeje přístroje a vytváří tak něco jako jeho přirozené pokračování.  Notebook bez příslušenství váží pouhých 1 350 gramů a jeho rozměry činí 29 cm na 19 cm, hloubka je potom od 1,3 do 3,5 cm, což jsou hodnoty docela příjemné, při častém nošení nezpůsobí majiteli bolesti zad ani problémy s nadměrným zavazadlem. Shrnuto a podtrženo, designově se laptop hodí zejména pro aktivní studenty, ale i pro použití v businessu, pokud vám nevadí poněkud nekonvenční vzhled.

Nyní se konečně dostáváme k jádru věci. V černém provedení najdeme poněkud silnější „vnitřnosti“ než ve verzi červené. Konkrétně se jedná o procesor Intel Core 2 Duo SU7300, který běží na frekvenci 1 300 MHz, integrované grafické jádro GMA X4500 od Intelu, 4GB DD3 SDRAM paměti a pevný disk o kapacitě 320 GB. To je celkem rozdíl oproti modelu červenému, který nabízí procesor Pentium Dual-Core SU4100, 3 GB DD3 SDRAM paměti a 250 GB pevný disk. My jsme testovali výkonnější z modelů, ten zcela bez problémů zvládal běžné kancelářské práce či streamování videa a hudby. V testu Worldbench notebook obdržel průměrných 66 bodů.

Pokud realisticky uvážíte možnosti 11,6palcového širokoúhlého displeje s rozlišením 1366 x 768, bude sledování médií, zejména filmů, velice slušným zážitkem. Barvy jsou jasné, výkon obrazovky s LED podsvícením je obdivuhodný, nicméně někomu nemusí vyhovovat její lesklý povrch, který znesnadňuje práci s počítačem v podmínkách ostrého světla. Nejedná se však o herní notebook, takže na nějaké novější a graficky náročnější hry rychle zapomeňte, pokud vám tedy při hraní nevadí rychlost srovnatelná s rychlostí powerpointové prezentace.

Pro lepší hudební zážitek doporučujeme preventivně připojit externí reproduktory či sluchátka, vestavěné repro má totiž poněkud kovový zvuk, což je opravdu škoda, porovnáme-li tento nedostatek s kvalitou a výkonem ostatních komponent. Dvojice poměrně výkonných reproduktorů umístěná v přední části přístroje se dá sice zesílit, nicméně v takovém případě se zesílí i ne až tak libozvučné prvky jejich zvuku.

Běžná práce s modelem U150 je velice jednoduchá, k čemuž přispívá klávesnice, která svou velikostí předčí velikost klávesnic většiny konkurenčních modelů. Vytknuli bychom jí snad jen přehozené klávesy Fn a Ctrl, na což jsou však stálí uživatelé modelů IBM/Lenovo již zvyklí.

Na levé straně laptopu nalezneme VGA výstup, HDMI konektor, a zdířku eSATA/USB 2.0, pravá strana potom obsahuje další 2 USB porty, konektor pro mikrofon a sluchátka, ethernet přípojku a konektor pro zdroj energie. K dispozici je i externí přepínač WiFi.

Zařízení je vybaveno operačním systémem Windows 7, z dodávaného software nás zaujaly především dva programy. Prvním z nich je Veriface, což je systém, pomocí něhož lze detekovat tvář uživatele a na základě toho povolit (resp. zamezit) přístup do systému. Tato utilita je nicméně ještě v plenkách a při nedostatečném světle vás tak vlastní počítač jednoduše nepozná. Praktičtějším programem je Active Protection System, který měří pohyb přístroje v reálném čase. Pokud detekuje nepřiměřeně rychlý pohyb (např. pád), je schopen okamžitě zablokovat pohyb ploten pevného disku.Za zmínku ještě stojí námi testované životnost baterie, která činí 6 hodin a 45 minut.

Verdikt

Stylový stroj, který svému majiteli ostudu rozhodně neudělá. Pokud kladete důraz na slušný výkon při kompaktních rozměrech a dlouhé životnosti baterie, budete spokojeni.

Hodnocení: 80%

Specifikace

Intel Core 2 Duo SU7300 1300 MHz, Intel GMA X4500, 4GB DD3 SDRAM a 320 GB harddisk




Vyhledávání

Kontakt

Roman Kittner Volgogradská 196/32
Liberec IX
46007
+420724230510